Zdrowe przepisy

Przestawiamy Wam przepisy z warsztatu ZDROWE SŁODYCZE! Gorąco zachęcamy do wykonania zdrowych słodkości dla swoich rodzin!

CUKINIOWE ciasto czekoladowe
Składniki:
-1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
-3/4 szklanki mocnej kawy
-2 i 1/2 szklanki mąki
-1/2 szklanki gorzkiego kakao
-1 łyżeczka sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 łyżeczka cynamonu
-3/4 szklanki cukru
-2 jajka
-1/2 szklanki oleju
-100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Cukinię zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i odstaw na około 10 minut.
3. W międzyczasie przesiej mąkę i kakao. Dodaj sodę, proszek, sól i cynamon i wymieszaj.
4. Cukinię dobrze odsączyć (najlepiej rękoma).
Piekarnik nastaw na 160oC na funkcji góra-dół.
5. W kolejnej misce wymieszaj razem cukier i jajka. Wlej olej, dodaj kawę, wymieszaj.
Dodaj osączoną cukinię, wymieszaj.
6. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu
dodaj poszatkowaną czekoladę, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej blaszki,
wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut.

Rafaello z kaszy jaglanej
Składniki:
– 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– kilka łyżek miodu
– 200 gram wiórek kokosowych

Przygotowanie:
1. Gotujemy kasze jaglaną w tradycyjny sposób. Blendujemy jeszcze ciepłą.
2. Połowe wiórków kokosowych podprażamy na suchej patelni do rumianego koloru.
3. Mieszamy z kaszą. Dodajemy miód.
4. Ręcznie formujemy małe kulki.

Kulki mocy
Składniki:
– 3,5 szklanki rodzynek
– 2,5 szklanki wiórków kokosowych
– 2,5 szklanki orzechów
– 2,5 szklanki słonecznika
– 10 łyżek kakao
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Odsączamy i blendujemy.
2. Następnie blendujemy orzechy i słonecznik.
3. Łączymy nasze składniki dodając również wiórki kokosowe i kakao.
4. Formujemy małe kulki obtaczającv je w wiórkach kokosowych, sezamie, kakao.

Batony musli
Składniki:
– ok. 0,5 kg płatków owsianych górskich
– 50 g siemienia lnianego
-50 g sezamu
– 100 g suszonej żurawiny
– 100 g pestek słonecznika
– 50 g pestek dyni
– 50 g orzechów laskowych
– 100 g orzechów włoskich
– 3 białka jaja
– 1 całe jajo
– 5 łyżek miodu
– 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego  
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieszczamny w dużej misce i bardzo dokładnie mieszamy.
2. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy mieszankę i łyżką
mocno wciskamy w dno
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut.
4. Batoniki kroimy po dokładnym wystudzeniu.

Chałwy sezamowe
Składniki:
– 200 gram sezamu
– 4 łyzki miodu
– 1 łyżeczka kakao
– garść orzechów
– 1 łyżka kokosu
Przygotowanie: 
1. Sezam prażymy lekko na patelnmi uważając żeby sie nie przypalił ( chałwa byłaby
gorzka).
2. Zdjąć z ognia gdy ziarna mają złoty kolor i przesypać do miski.
3. Ostudzony mielimy w młynku do kawy i łączymy z miodem.
4. Gotowa masę dzielimy na dwie lub trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej
kokos a do trzeciej orzechy. Mieszamy dokładnie
5. Na koniec wkładamy do małych foremek silikonowych i schładzamy w lodówce

 

SMACZNEGO! 
 Stowarzyszenie MAMY TARNÓW i fundacja TESCO-decydujesz-pomagamy